Kat Koree Architecten

Woning Bantswei

Kat Koree Architecten Nieuwbouw woonhuis Bantswei Anjum Western Red Cedar

nieuwbouw vrijstaande woning anjum

Het ontwerp is als een zoektocht naar traditie, innovatie en respect voor het landschap.

Het boerenbedrijf vormt een belangrijk beeld van het weidse Friese landschap. De traditionele boerderijen met hun rieten kappen of pannen daken zijn karakteristiek voor de omgeving. Daarnaast zie je de innovatie terug in de modernere schuren of loodsen, die inmiddels ook een beeldbepalende plek innemen in het landschap. Het meest belangrijke punt is toch wel het respect voor het landschap. Het ontwerp moest aansluiten bij de omringende bebouwing en de structuur van het aanwezige landschap. Kortom een gebiedseigen maar hedendaags ontwerp.

Het volume is afgeleid van de kapschuur. Onder de beschermende schil van dakpannen bevindt zich het houten woonvolume. Op een aantal plaatsen is het houten volume uitgesneden waardoor bepaalde delen geaccentueerd worden en nieuwe ruimtes ontstaan. Zo is aan de voorzijde de entree benadrukt, het woongedeelte ligt juist iets terug voor de nodige privacy en straalt op deze manier geborgenheid uit. Aan de achterzijde is een grote hap uit het houten volume weggenomen zodat er een veranda ontstaat.

Onderzoek naar de juiste verhouding tussen open en gesloten en vlak en terugliggend heeft geleid tot een fraaie harmonie tussen de twee toegepaste materialen, dakpannen en hout. De houten gevels hebben speelse openingen die als vensters dienen voor de woning. De uitzichten worden als het ware ingekaderd in schilderijen. 

Vanwege het open landschap heeft de woning een meervoudige oriëntatie. Om de opname in de omgeving kracht bij te zetten is er gekozen voor een houten gevelbekleding. Onbehandelde lariks planken zullen met het verstrijken van de tijd vergrijzen. De lichtgrijze dakpannen zullen de lucht reflecteren. Door de uitgewerkte en verfijnde detaillering en vormgeving van de woning ontstaat een sober doch dynamisch geheel dat zich zichtbaar zal verankeren op deze plek.