Kat Koree Architecten

Brugwachtershuis Lemmerwegbrug

Brugwachtershuisje Waterpoort Lemmerweg Sneek-3.jpg

brugwachtershuis lemmerwegbrug sneek- synergie met waterpoort

Voor onze opdrachtgever hebben wij een ontwerp gemaakt voor het vervangen van het brugwachtershuis aan de Lemmerweg. Het vorige brugwachtersonderkomen was te klein en voldeed niet aan de huidige standaard voor zijn functie. Vanuit het nieuwe brugwachtershuis worden meerdere bruggen in Sneek bediend.

Het ontwerp heeft de bestaande sokkel van het oorspronkelijke gebouwtje als uitgangspunt. Deze sokkel is opgetrokken uit metselwerk en maakt zichtbaar onderdeel uit van de brug. Daarnaast is in de sokkel een toilet gesitueerd voor de brugbediende. Naast een constructieve functie heeft de sokkel dus ook een programmatische functie. Bovenop de massieve sokkel is een nieuw volume geplaatst dat aan alle zijden uitkraagt. Hierdoor is de werkruimte voor de brugwachter aanzienlijk vergroot. 

Qua vormgeving en materialisatie is duidelijk aansluiting gezocht met de omgeving. Het brugwachtersonderkomen is gesitueerd schuin tegenover hét icoon van Sneek, de Sneker Waterpoort. Het is bovendien gelegen aan een belangrijke invalsweg naar het centrum van de stad, zowel voor verkeer op het water als op de weg. Het gebouw is letterlijk vormgegeven als een stevige brugwachter, uitgevoerd in onderhoudsvrij cortenstaal met aluminium kozijnen in een antraciet grijze kleur. De kleur van het cortenstaal vormt een mooie synergie met de roodbruin gemetselde Waterpoort. Het nieuwe volume is qua contour een vergroting van de onderliggende sokkel. Aan de waterzijde heeft het gebouw afgeronde hoeken en aan de brugzijde rechte hoeken. De vorm sluit bovendien aan op het aan de overzijde (Rienck Bockemakade) gelegen toiletgebouw, met duidelijke stijlkenmerken van de Amsterdamse school, dat is ontworpen door architect Jan de Kok in 1926. Beide bouwwerken staan als follies in de openbare ruimte waarin, door de overeenkomsten in vormgeving, eenheid ontstaat.

Het nieuwe brugwachtershuis oogt als een stuurhut van een schip. Het overstek zorgt ervoor dat de brugwachter geen hinder ervaart van zoninval. Het zicht op de brug en het water is te allen tijde optimaal.

De robuuste materialisatie van het nieuwe brugwachtersonderkomen zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige entree van de stad. Zowel over water als over de weg. De verandering viel op en had tot gevolg dat de inwoners van Sneek even moesten wennen maar inmiddels is het cortenstalen bouwwerk niet meer weg te denken uit het Sneker straatbeeld.